Nieuws

Het laatste nieuws van onze vereniging vindt u onderstaand.
Aan de rechterzijde kun je filteren als je een bepaalde categorie wilt zien.
De wedstrijdverslagen worden door de teams zelf aangeleverd.


Nieuws / Wedstrijdverslag Heren 1 - Uit tegen ODIS

maandag 12 november 2018

Wedstrijdverslagen - Heren 1

Afbeelding Wedstrijdverslag Heren 1 - Uit tegen ODIS

10 november, de dag dat groot denkers zoals Maarten Luther en Rene Descartes werden geboren, ook de dag dat Forza heren 1 tegen ODIS uit Kortenhoef speelt.

Ik zal gelijk maar met de deur in huis vallen, ik heb als speler absoluut geen leuke wedstrijd gehad. Ik denk niemand. Daar heb ik zaterdag al genoeg woorden aan vuil gemaakt. Zondag komt er dan altijd een reflectie momentje (eigenlijk deze keer zaterdag al, tijdens de bierproeverij van Heren 4). Het reflectie momentje van mij was dat het als speler misschien niet zo leuk was zaterdag, maar als sportpsycholoog in opleiding was dit voor analyse een wedstrijd om werklijk van te smullen. De tegenstander stond lager (nummer 12), maar de 'winning flow' was vorige week verbroken. Bovendien, onze enige spelverdeler kampt met een vervelende blessure.

Kortom, voor de heren van ‘Bij Bart’ zeker geen gunstige uitgangspositie. Gelukkig hadden we Erwin Hol uit het Heren 2 die ons vandaag kwam versterken (waarvoor dank!). Maargoed de wedstrijd:

De eerste set heeft spelverdeler Jouke ‘gewoon’ gespeeld. Het was te zien dat we even onze plek moesten vinden in de wat lege en saaie sporthal van ODIS. De sfeer moest duidelijk door de teams zelf gemaakt worden. Het was even schakelen om vanuit het altijd sfeervolle Nieuwland opeens hier te spelen. Jouke had het lastig met zijn elleboog. De keuzes waren simpel (niets verkeerds mee), maar je zag duidelijk dat hij af en toe beperkt werd omdat hij inhield met de set-ups. Door de lege zaal had het team last om de goede lichamelijke spanning te vinden. Iedereen moet een beetje spanning hebben om goed te spelen. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar één ding was duidelijk merkbaar: ODIS voelde dat er wat te halen viel. Dit geeft voor hen natuurlijk spanningen en dus een presteerbaar lichaam. Dat was bij ons door de saaie zaal en de tegenstander die plek 12 op de ranglijst inneemt zeker niet het geval. Wat is dan de oplossing? Je eigen niveau halen, want je staat niet voor niets veel hoger dan die gasten op de ranglijst. Dit gebeurde duidelijk niet tijdens set één. Dit klapte erin bij de heren uit Hoogland, wat zorgde voor een inhaalrace op het veld. Dat ging alleen niet hard genoeg. Dus moesten we met een verlies van 20-25 de tweede set in.

Tijdens de tweede set betraden Erwin en Jesse het veld. Opdacht: ‘blokkeren op de buitenkant’. Dit was waar we de wedstrijd mee moesten omzetten, in combinatie met goed serveren (dat moet gelukkig altijd). Door een groot blok aan onze kant moest de tegenstander duidelijk schakelen. Dit was fijn om te zien; Een interventie vanaf de kant die gelijk resultaat liet zien en het krachtsverschil wist te kantelen. Door het goede blok en Erwins goede sets op de buitenkant, zag de tweede set er al heel anders uit dan de eerste. Na alle verbeterpunten die er in set één waren leek het de tweede set lekker te lopen. De veerkracht (belangrijkste sporteigenschap) van het team was goed om te zien. Er leek toch nog wat energie in Kortenhoef te zijn. Daar maakte we dan ook gebruik van. Accepteren dat we een set hebben verloren en nu dan door. Dat lukte deze set ook bijzonder goed. We wisten met dezelfde stand, gelukkig de andere kant op, de set binnen te slepen.

Zodra je zo’n set wint is er een belangrijke vraag: Hoe ga je het nog beter doen? Stilstand is achteruitgang, dus moet je beter spelen dan set twee om weer te winnen. Belangrijke pijlers voor het antwoord op deze vraag zijn bijvoorbeeld: richting van de aandacht en je werklust. Natuurlijk niet de individuele werklust, maar die van het hele team. Ook doelgerichtheid en uitgaan van je eigen kracht kunnen veel betekenen. De doelgrichtheid is wel duidelijk. We willen gewoon met 4 punten de wedstrijd uit vanaf dit moment. Zo zag het er in het veld alleen helaas niet uit (hier kan ik mijzelf ook zeker de schuld van geven). Het uitgaan van eigen kracht was ergens wel te bekennen, maar zoals eerder benoemd: Ons ego liep vorige week een klein deukje op. De richting van de aandacht lag volgens mij nog steeds op het blok (daar hadden we immers de vorige set mee gewonnen). Wat we alleen vergaten was het beter doen dan de vorige set. We bleven een beetje op het niveau van set twee hangen terwijl de tegenstander zich wel had aangepast. Dus wat wij in de overgang van set 1 naar 2 goed deden, deed de tegenstander van set 2 naar 3. Balen… Maar dan heb je nog niets verloren toch? We zijn immers veerkrachtig! Helaas wisten we in set drie dat niet zo te brengen als in set twee. Met als resultaat een verlies van 20-25.

Set vier moest dan de omschakeling zijn, wij moeten nu weer gaan bepalen hoe het loopt! Net zoals eerder accepteren dat we 2-1 achter staan, en je nu bij het plan aansluiten om set 4 te gaan pakken. Psychologische en fysieke flexibiliteit tonen en de tegenstander weer bij de keel grijpen. Dit leek een duidelijk plan, maar we troffen even een verstorende factor aan tijdens het begin. De tegenstander wilde wisselen, maar de scheids besloot door te gaan (aanvraag op een verkeerd moment). Na de service en een bal van Erwin besloot de spelverdeler van de tegenstander de bal een volle trap richting het publiek te verkopen. Op een voetbalveld was een dergelijke trap met applaus ontvangen, op een volleybalveld schiep het vooral verbazing aan onze kant, boosheid van de tegenstander en besluiteloosheid van de scheids. Het zorgde voor een hele rare sfeer in de zaal tijdens set vier. Een lange discussie en geen kaart van de scheids (naar mijn mening onbegrijpelijk) hielpen hier niet bij, maar uiteindelijk kreeg set 4 zijn vervolg. We wisten aan het begin aardig wat weerstand te op te werpen, maar de concentratie leek eraf, de veerkracht was in set drie blijven hangen en ondanks dat we aardig mee gingen in de punten wisten we geen vuist te maken. 25-21 voor ODIS als resultaat.

De huisfotograaf (Rutger van Paassen) heeft Remco als man of the match uitgeroepen door zijn krachtige aanvallen en zijn vrij stabiele positie in de pass, maar daarbij gezegd dat ook Remco in de viere set een uitgaande kaars was.

Voor het team dus geen leuke wedstrijd, sterker nog: Na de wedstrijd is er vanuit een speler (bewust de naam niet genoemd) excuses gemaakt voor zijn spel. Dit had ik nog nooit zo meegemaakt. Maar het zegt genoeg over de sfeer en doelen van het team. Grote klasse wat mij betreft!

Deze week geen duidelijke volleybal beschrijving zoals aangegeven (was ook niet zo interessant), daarom maar wat sportpsychologische saus gegeven.

Volgende week thuis tegen PDK weer knallen! 15:00 uur in ons eigen Nieuwland.


Onze club


Volleybalvereniging Forza Hoogland, opgericht in 1964, is met ruim 420 leden één van de grootste verenigingen in de regio Amersfoort en één van de 30 grootste volleybal verenigingen van Nederland. 

Contact


Kom je ons verslaan? Zorg dan wel dat je op tijd komt! Onderstaand vind je het adres van onze thuishaven Sporthal Nieuwland.


info@forzahoogland.nl


Sporthal Nieuwland
Zeldertsedreef 3
3824 EJ Amersfoort
Twitter


Facebook


© Copyright 2015 - Forza Hoogland Volleybal

Designed by Magine and Powered by Stroeve ICT