Nieuws / Wedstrijdverslag Heren 1 - Thuis tegen Keizer Otto Trivolley

Wednesday 26 September 2018

Wedstrijdverslagen - Heren 1

Afbeelding Wedstrijdverslag Heren 1 - Thuis tegen Keizer Otto Trivolley Liebe, liebe klasch,

Ik heb de wedstrijd gesehen, und ik heb geweldig nieuws. Heren 1 heeft met 4-0 gewonne. Of toch niet...

Helaas is de werkelijkheid minder rooskleurig dan wij allen zo graag zouden willen. En dat bleek afgelopen zaterdag maar weer eens. Alhoewel het er lange tijd op leek dat wij inderdaad de overwinning binnen zouden slepen, hebben we het voor elkaar gekregen om het te verprutsen. Zoals onze Engelse collega’s zouden zeggen: “They snatched defeat from the jaws of victory.” Wat neerkomt op: “Het falen, verliezen, verslagen worden, ondanks het feit dat het ontzettend waarschijnlijk leek dat je zou winnen. Specifiek door een fout, of een slechte beoordeling van de omstandigheden.” Dat is hiermee een prachtige uitleg van de kern van zaterdag.

Wil je geen slap geleuter over aanwinsten en het wedstrijdverslag lezen, scroll dan door naar het vetgedrukte: wedstrijdverslag.

Allereerst is het aardig om de nieuwe aanwinsten tijdens de zomertransfers aan u voor te stellen. Op de midden/diagonaal positie is helemaal uit Zwartsluis - Ja, Ja een internationale aanwinst! - Maurice Lachenal overgekomen. Deze goedlachse midden burgert zo snel in, dat wij als redacteurs al bijna vergeten zijn dat hij nieuw is. Gelukkig doet zijn accent ons af en toe toch nog aan zijn voormalige woonplaats herinneren.
Rik Tigelaar is als diagonaal vanuit het Heren 2 aan het eerste toegevoegd. Eigen jeugd toevoegen is verenigingsbeleid en dankzij de opleiding van Heren 2 kunnen we hem nu trots teamlid van Heren 1 noemen.
Jesse van Halteren - lange midden, door 90% van de vrouwen bij Forza begeerd - heeft zijn voortvarende carrière als skiwaaghals tijdelijk gepauzeerd om een master te volgen. Hierbij heeft hij gelukkig ook nog tijd om ons wederom te ondersteunen.
Een ander clublid dat uit de krochten van ons jeugdprogramma is toegetreden is Tjago Peet. Ook hij heeft gediend in Heren 2 en bekleed nu bij Heren 1 de buitenkant.
Als libero hebben wij Kjeld Visser erbij gekregen. Wederom een held uit het tweede - shout-out naar talententrainer Jan Visser - die wij goed kunnen gebruiken!

Niet alleen de spelers zijn gewijzigd, ook hebben wij een verandering op het gebied van staf. Niels Veenhuizen - broer van Dames 1-coach Marco Veenhuizen - heeft het stokje overgenomen en zal ons leiden naar luisterrijke overwinningen. Daarbij zal hij ondersteund worden door de man achter de schermen, de stille kracht van het nieuwe Heren 1, de cijfergoochelaar van Forza, parttime volleyballer, parttime vader, fulltime assistent-coach: Mark van Surksum.

Goed, Wedstrijdverslag.

De eerste wedstrijd, de eerste set, de eerste punten. Concentratie, focus, teamgevoel, angst, victorie. Een greep uit de emoties die door de spelers schoten vlak voor het moment van de waarheid. Onze tegenstander: Keizer Otto-Trivolley. Ons doel: 5 punten. Start! We gingen in de eerste set vrij redelijk van start. We volgden in punten en we moesten hard vechten. Het ging op karakter, niet op schoonheid, alhoewel op karakter volleyballen ook een zekere schoonheid bezit. Bij het naderen van de 20 ging het zeer gelijk op, maar de punten vielen net niet goed. 23-24 voor de Keizer. Jouke mocht serveren. Een vastberaden blik op zijn gezicht. Dit moest het zijn. Hij serveert, de bal vliegt, vliegt over onze helft en raakt het net. Even staat alles stil. Maar dan rolt hij over de netband heen. ACE! 24-24! Dit was het keerpunt. Met een goede service als uitgangspunt sleepten wij de eerste set binnen!

De tweede set was heerlijk om te spelen. Goed volleybal van onze kant, veel druk op de tegenstander. Dit is het spel wat wij hen moeten opleggen. Het was duidelijk dat wij het tempo konden bepalen en op die manier dominant konden zijn tijdens deze set. Je merkte op dat moment aan alles dat er één team op het veld stond die bepaalde wat er gebeurde. Deze set wonnen wij met 25-19. Op eigen kracht, met eigen overtuiging.

De derde set begon weer aardig. Iedereen die zo domineert in set 2, moet daarna wat water bij de wijn doen (algemene volleybalwijsheid toch?), maar er mistte iets meer dan een beetje. De eigen overtuiging was weg. En niet zo maar even kwijt, het was: Ik-moet-plassen-maar-ik-kan-de-sleutels-niet-vinden-en-de-deur-zit-op-slot-kwijt. We konden onszelf er niet toe zetten om het spel te maken, hetgeen resulteerde in veel eigen fouten. Dit leidde ertoe dat de tegenstander in hun spel kwam. Dit ging na de gelijke stand van 15-15 zelfs zó ver, dat wij amper punten meer hebben gemaakt. Dan is zelfs een tegenstander, die je in de set daarvoor nog het bos in gebonjourd hebt, goed genoeg om te winnen. 18-25 voor de Kaiser. Het was tragisch, maar de derde set verliezen valt te overleven.

In de vierde set waren we – spreekwoordelijk - onze huissleutels kwijt en kwamen we er achter dat er een grote boodschap aankwam. Het was niet best. Chaos alom, alle connectie was verloren. Hoe je in de tweede set zo in sync kan zijn met elkaar en het daarna zo kan verliezen is een ontluisterend debacle. 15-25 voor Caesar (het woord keizer stamt af van de naam Caesar, een groot Romeinsveldheer. Zo weer wat geleerd).

De vijfde set brak aan. Dan moet je het doen. Dit was het moment dat we terug moesten slaan. Dat we moesten vergeten wat er fout ging en de eigen kracht weer vinden. Het ging goed tot de 10. Daarna werden er op elk vlak weer rare fouten gemaakt en we verloren de set met 9-15.

Deze wedstrijd vertelt ons een heleboel en geeft ons veel om mee te werken. We weten dat we op karakter kunnen volleyballen (set 1), we weten dat we kunnen overheersen (set 2), we weten ook dat we dat weer kwijt kunnen raken (set 3, 4 en 5). Het is nu aan ons om te leren set 2 terug te vinden op momenten in set 3, 4 en 5.

Als u aanwezig bent geweest tijdens de wedstrijd, zijn we u onwijs dankbaar. We hopen u de volgende keer weer te zien (zaterdag 29 september om 17.45 uur, sporthal de Bunt in Soest) en in ieder geval bedankt voor het lezen van dit verslag.