Nieuws / Wedstrijdverslag Heren 1 - Uit tegen Gemini S

Monday 22 October 2018

Wedstrijdverslagen - Heren 1

20 oktober. De dag waarop in 1880 de Vrije Universiteit van Amsterdam werd opgericht, de dag waarop in 1827 de slag van Navarino tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog plaatsvond, de dag waarop Denise van Rijswijk (van de Vengaboys) geboren is én de dag dat Forza Heren 1 aantrad tegen Gemini S Heren 2 in Hilversum.

Op papier twee geduchte tegenstanders die elkaar nog maar weinig punten ontlopen. Voor Forza de kans om zich als tweede op de ranglijst te plaatsen, voor Gemini de kans om zich boven Forza te vestigen op de ranglijst.

Na een trainingsweek waar sommigen excelleerden en sommigen stof aten, was iedereen er zaterdag weer klaar voor om te knallen. Thijmen de Mare, wie voorgaande wedstrijden als 2e libero speelde, kon vandaag niet aantreden vanwege goed nieuws. Hij heeft bij de orthopeed een dikke spuit in zijn schouder gehad. Sommigen zeiden doping, anderen ontstekingsremmers. Hierdoor kon hij zaterdag niets anders dan juichen, maar er is wel toekomstperspectief: Hij kan waarschijnlijk ook weer aanvallend worden ingezet na deze injectie.

Uitgaan van eigen kracht, initiatief aan onze kant houden en lekker spelen. Dat was wat we moesten doen. Aan het begin van de eerste set leek dit niet helemaal uit te komen. Beide ploegen speelden niet geweldig, maar slecht was het zeker niet. We gingen samen naar de 11-11, totdat Jouke Post het initiatief nam met zijn service. Hierdoor stoomde de ploeg uit Hoogland naar voren. Met een serie van maar liefst 11 punten konden we de eerste set niet meer weggeven. Dit in combinatie met goed blokkeren zorgde in de eerste set voor 19-25 winst.

De tweede set moest meer een teamprestatie worden. Een individuele opleving is altijd mooi, maar het moet geen afhankelijkheid creëren. Dus iedereen weer lekker op scherp en dan de tweede set in. Deze set werd gekenmerkt  door lange rally's. Gelukkig voor ons vielen de ballen steeds vaker aan de kant van de tegenstander op de grond. Het niveau van de wedstrijd ging omhoog in de tweede set, terwijl we voor ons gevoel niet geweldig stonden te ballen. Wat betekent dit? Volgens mij zijn we gezamenlijk de ondergrens omhoog aan het halen. De constantheid in het team zie je terugkomen. Een paar punten tegen, een lange rally verliezen, wisselvallig presteren, of een gek punt... We raken niet meer zo snel van slag. We kunnen gaan groeien als team. De tweede set resulteerde wederom in winst met 22-25.

Toen de derde set. De set waar we iedere wedstrijd moeite mee hebben. De wedstrijd zit al een beetje in de benen, niet alles lijkt soepel te gaan en misschien wel het grootste gevaar: Concentratieverlies. Dit moesten we weten te voorkomen, maar hoe? Houd de aandacht bij specifieke taken, vermijd kijken naar het scorebord, communiceer goed met iedereen, houd elkaar scherp en wees positief. Ik kan nog wel duizend manieren noemen die eventueel kunnen helpen, maar je moet net dát vinden wat óns helpt (misschien pas manier 1001). Het ging zeker niet slecht de derde set (zoals hierboven beschreven lag de ondergrens vandaag hoog), maar we waren 'mee aan het ballen'. Het bleef lang evenwichtig en we konden dit niet doorbreken. Dan komt er natuurlijk een moment zoals we dat in set 1 ook al hadden. Helaas was dit moment nu voor de tegenstander. Een serviceserie van 7 punten kregen we tegen en dan moet je nog door. Dat ging helaas niet denderend. 25-19 voor Gemini.

De vierde set zou een volleybalgevecht worden. Zij voelden een 5e set aankomen, wij wilden dat uiteraard niet na de eerste twee gewonnen sets. De gemoederen liepen de vierde set iets hoger op dan de rest van de wedstrijd. Gelukkig bleef het wat vriendelijker dan vorige week in Haarlem. We moesten ons gewoon bij ons spel houden en door blijven gaan. We wisten goed hoe het blok aan de overkant stond, dus we konden eromheen. Lastig was wel dat zij het aantal eigen fouten flink hadden teruggeschroefd. Dus we moesten meer brengen. Dat gebeurde aan het begin ook zeker met mooie aanvallen van de buitenkant. De diagonaal lag open, dus Tinus was los. Het bleek alleen niet genoeg, met 25-22 moest er een vijfde set worden gespeeld.

Nadat de beheerder kwam vertellen dat we nog maar 15 minuten mochten spelen, wisten we dat we het af gingen maken. Deze winst zou ons niet gestolen worden en zo gingen we ook van start. Vlammen en punten pakken. De wederom goed serverende Jouke Post bracht ons aardig de goede kant op. In de vijfde set was vanaf moment één duidelijk dat we niet met ons laten sollen en dat we zouden winnen. Dit gebeurde dan ook met een stand van 10-15.

De derde gewonnen wedstrijd op rij!

Jammer dat we pas in de vijfde set weer wisten te domineren en dat dit in set drie en vier niet lukte. Wellicht had Gemini zich al bij twee punten neergelegd. 4 punten was mooi geweest voor ons, maar 3 is ook niet vervelend.
Om aan te geven dat het met het vertrouwen wel goed zit, zal ik even onze karrentrekker parafraseren:

"Ook al hadden we mindere momenten in de wedstrijd, ik had wel altijd het gevoel dat we terug konden komen omdat we controle hadden."

Dit is misschien een iets te mooie uitspraak voor 2-3 winst, maar dit geeft aan dat het een mooi seizoen gaat worden.
Volgende week rust en de week daarop mogen we thuis aantreden tegen Voleem.